Sustinere pentru tradițiile si valorile românești - Adela Diaconu
Adela Diaconu Site Oficial
Adela Diaconu, Fashion TV, Emisiune BV01ADE, Nova TV, Moda, televiziune
18585
single,single-post,postid-18585,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

Sustinere pentru tradițiile si valorile românești

  • 2017.08.18 - Brasov - 211 edit
  • 2017.08.18 - Brasov - 369 edit
  • 2017.08.18 - Brasov - 432 edit

01 Sep Sustinere pentru tradițiile si valorile românești

La sfarsitul lunii august am participat la Scoala Politica de Vara a OFSD, ediția a șasea ce a avut loc, in statiunea Mamaia. Tema acestei editii a fost ”Promovarea tradițiilor, obiceiurilor, produselor și a portului popular românesc”. Pentru acest eveniment am purtat un costum popular autentic si unicat din zona Branului, din colectia Ionelei Bran, artista ce creeaza ii tradiţionale, autentice, create cu pasiune, atenţie şi profesionalism la Bran unde s-au transmis tradiţia şi talentul. Ma bucur ca am putut promova un artist atat de talentat din zona noastra – Ionela Bran, doamnele prezente la eveniment fiind interesate de portul popular pe care l-am purtat.

Europarlamentarul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj clar de sustinere pentru tot ceea ce inseamna tradiţional în România – vestimentaţie, gastronomie, obiceiuri, dansuri şi muzică, artizanat şi alte produse. În continuare, europarlamentarii social-democraţi vor susţine certificarea la nivel european de noi produselor tradiţionale româneşti.

Deputatul Roxana Minzatu în noua sesiune parlamentară va lucra la legea meşteşugarilor şi, în acest sens, va organiza consultări pentru a pune în lege acele măsuri care sa răspundă nevoilor reale ale meşteşugarilor.

Pe lângă prioritățile legislative de aplicare a programului de guvernare, unul dintre proiectele de lege asupra căruia se vor apleca parlamentarii, va fi cel al Legii Meșteșugarilor. Aceasta trebuie să reglementeze eficient modul în care activitățile tradiționale românești se pot desfășura, pentru ca ele să fie conservate dar și transmise mai departe. Este una dintre concluziile Școlii Politice de Vară a Femeilor Social Democrate 2017.

OFSD Brașov a realizat si prezentat un scurt film de promovare a costumelor traditionale reprezentative pentru zone din judetul Brasov: Scheii Brasovului, orasul Rupea, zona Făgăraș și zona Bran. Materialul, bine primit de audiență, a fost realizat în comuna Poiana Mărului, una din localitatile cu cele mai frumoase peisaje montane din Romania și a beneficiat de participarea ansamblului ”Flori de Măr”

Ma bucur sa vad ca valorile si traditiile romanesti autentice sunt sustinute.
Provin dintr-o familie de preoţi, Originile mele sunt strans legate de unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei – Brasovul. Am avut sansa sa ma nasc si sa copilaresc in vechiul colt romanesc al Brasovului – cartierul Schei. Diversitatea locului, istoria si identitatea culturala a acestui loc autentic romanesc si-au pus amprenta pe educatia si formarea mea ca om. Am crescut intr-o familie de romani autentici , de la strabunicii ce au fost preoti, romani adevarati care au lasat ceva in urma. Bunicul meu, preot si profesor al Colegiului Andrei Saguna, mi-a insuflat dragostea pentru carte,credinta si traditiile romanesti. De aceea iubesc traditiile si valorile romanesti.

Costumul meu popular din zona Bran, a fost compus din camasa populara , cu altiță (modelul transversal, de sus, al mânecii) şi pumnaşi (manşeta), cu motive populare geometrice, munteneşti. Fota, cu două pulpene (una folosită în ziua de lucru, cealaltă, cu alesătură, în zi de sărbătoare) şi vânăt cu mânji (vânatul este țesătura neagră, încrețită, iar mânjii sunt dungile rosii orizontale), țesută în patru ițe, cu genel (firul metalic lat, apărut în sec. IXX).La mijloc, brâu tesut în război. Alaturi de colegele mele am purtat costume populare reprezentative pentru zonele din care provin şi am prezentat tradiţii, obiceiuri sau produse locale tradiţionale.

No Comments

Post A Comment