OFSD promoveaza valorile si traditiile romanesti - Adela Diaconu
Adela Diaconu Site Oficial
Adela Diaconu, Fashion TV, Emisiune BV01ADE, Nova TV, Moda, televiziune
18448
single,single-post,postid-18448,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

OFSD promoveaza valorile si traditiile romanesti

  • 1
  • 1a
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

20 Feb OFSD promoveaza valorile si traditiile romanesti

Organizația Femeilor Social Democrate din Județul Brașov a organizat sâmbătă, 18 februarie 2017, cea de-a patra ediție a Balului Portului Popular. A fost celebrat portul popular și obiceiurile tradiționale din România având alături ansambluri folclorice și meșteșugari tradiționali din zona Brașovului.

Frumusețea portului popular vine din binecuvântările strămosesti. In cadrul Balul Portului Popular desfasurat la Ghimbav/Brasov, s-a dus mai departe strălucirea mândrilor urmasi ai dacilor cu drag si voiosie. A fost un eveniment ajuns la cea de-a patra editie, cu oameni frumosi, demni, care-si respectă rădăcinile și tradițiile! S-a celebrat portul popular și obiceiurile tradiționale din România având alături ansambluri folclorice și meșteșugari tradiționali din zona Brașovului.

Au îmbrăcat haine din diferite zone ale țării și europarlamentarul Viorica Dăncilă, parlamentarele Doina Pană, Natalia Intotero, Roxana Mînzatu, iar prezent a fost și ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca. Un oaspete la fel de special a fost și Cristina Chiriac, fondatorul „Flori de ie”, păstrător al tradițiilor și meșteșugurilor.

Roxana Mînzatu, președinte OFSD Brașov „Ne amintim că primele hore ale Unirii au fost dansate în costum popular. Și limba noastră a fost vorbită și cântată tot de oameni îmnbrăcați simplu, dar frumos. În zilele noastre, când blugii sunt socotiți mai practici, iar împărțirea în tabere e mai ușor de făcut, ne-am dat din nou mâinile în dansuri românești, în haine românești. Le mulțumim celor care se încăpățânează, alături de noi, să promoveze românismul.”

Gabriela Colțea, organizator „Nu este ușor să organizezi un eveniment atât de mare, dar e plăcut când vezi că le-ai adus o bucurie oamenilor, care sunt din ce în ce mai îndrăgostiți de portul popular. Prima ediție a fost cea mai grea, pentru că unii se codeau să îmbrace haine tradiționale. Acum au ajuns să caute prin lăzile din pod să vadă dacă nu mai găsesc ceva bun de purtat din hainele înaintașilor. Și mai mândri suntem când vedem că iubirea pentru haina românească se transmite și copiilor.”

Bundiţa, ia, iţarii, laibărul sau chimirul sunt piese vestimentare româneşti care “trăiesc” şi sunt iubite încă. Urmaşii celor care au creat costumele populare, le-au purtat pentru prima oară şi le-au transmis mai departe, au renunţat la obiceiurile şi straiele de orăşeni pentru o seară. 250 de participanti la eveniment au purtat tinute populare din diferite regiuni ale tarii. Cel mai mic participant la Bal a fost o fetiță de doi ani, îmbrăcată în haine oșenești. Cântecele patriotice aduse de Ansamblul Junii Brașovului și Ansamblul Sita Buzăului i-au ridicat în picioare pe toți oaspeții. Invitarea celor care cântă autentic e de asemenea o tradiție. A fost, astfel, celebrata traditia romaneasca si specificul local ca surse de inspiratie pentru comunitate si pentru dezvoltare chiar.

No Comments

Post A Comment