Adela Diaconu sustine sportul la Brasov - Adela Diaconu
Adela Diaconu Site Oficial
Adela Diaconu, Fashion TV, Emisiune BV01ADE, Nova TV, Moda, televiziune
17116
single,single-post,postid-17116,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-8.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

Adela Diaconu sustine sportul la Brasov

  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
  • 8

06 Sep Adela Diaconu sustine sportul la Brasov

Adela Diaconu sustine sportul la Brasov

Antrenori, jucători, iubitori ai sportului alb au sperat vor putea juca iar pe terenurile celei mai frumoase baze de tenis din România, ”Olimpia”, de la poalele muntelui Tâmpa din Brașov. Însă sezonul se apropie de sfârșit, iar baza a ajuns în paragină, plină de buruieni și nepăsare.

Demersul fostei jucătoare de tenis, Adela Diaconu, a fost de a crea un eveniment pe Facebook cu brașovenii și iubitorii tenisului, împreună să tragă un semnal de alarmă, pentru a găsi o soluție ca baza de tenis să funcționeze, din nou.

Una dintre clădirile emblematice din municipiul Brașov este Baza „Olimpia”, care în prezent este închisă. Adela Diaconu, antrenorii de tenis Gheorghe Văideanu, Dorin Pipoș, Emil Tița, alături de jucători și iubitori ai sportului alb au cerut sprijinul pentru valorificarea bazei locale, astfel încât să fie posibilă pregătirea sportivă a copiilor. Clubul de la poalele Tâmpei, înființat în 1880, fiind în prezent închis și plin de buruieni. Terenurile pe care Ion Țiriac a făcut primii pași în tenis, dar și alți mari jucători, a ajuns în paragină.

Copii, antrenori, iubitori ai sportului alb s-au întâlnit luni, 22 august, și s-au plimbat împreună, în speranța că Baza „Olimpia” va fi funcțională cât mai curând! Aceștia, vor să vadă iar pe terenurile respective grupe de inițiere, iar jucătorii de performanță să aibă unde să se antreneze! Nu a fost un protest împotriva cuiva, ci o acțiune în care s-a constatat că avem nevoie de relansarea bazei sportive Olimpia, cea de la care au pornit sportivi de seamă ai țării noastre. S-a susținut readucerea la viață a unei tradiții importante în orașul Brașov!

Iată câteva amintiri ale antrenorilor și jucătorilor despre Baza Olimpia:

Amintirile Adelei Diaconu sunt deosebit de frumoase și speciale. ”Copilaria și adolescența, le-am petrecut pe terenurile de tenis de la Baza Olimpia, aflată la poalele muntelui Tâmpa. Făceam câte două antrenamente pe zi, pregătire fizică, concursuri, cantonamente, dar a meritat. Fericirea atunci când câștigi concursul, trofeul și diploma sunt neprețuite. Nu o să uit niciodată primul concurs câștigat pe baza ”Olimpia”, la vârsta de 8 ani – ”Daciada”. Am avut niște antrenori minunați, ce ne-au educat și format pentru viață. Sportul educă, disciplinează și ordonează. Nu pot să uit cum după antrenamente, alături de colegii mei, ne jucam jocurile copilariei precum: „De-a v-aţi ascunselea”, ”Sticluța cu otravă”, „Şotronul”… Până în anii ’98, unde este amplasat acum terenul central și tribuna, era o curte imensă, unde se putea juca volei și baschet. Era zidul de antrenament, la care au tot bătut mingea tineri și bătrâni, femei și bărbați, profani sau profesioniști. După acest zid era un deal cu castani. Dacă greșeai și dădeai mingea peste zid, făceai o mică condiție fizică până o găseai ? toamna era minunat, luai mingea dintre castanele căzute. Dacă vremea nu ne permitea să ne jucăm afară, ne mutam în clădirea fondant în anul 1894 de lângă terenuri. „Ţomanap”, „Telefonul fără fir”, „Fazan”,.. Aminitiri de neuitat. I-aș sfătui acum pe părinți, chiar dacă copiii lor nu vor face performanță în vreun sport, să îi susțină în a practica, pentru că te educă, te disciplinează și te ordonează. Sportul cu școala se împacă perfect și se poate face performanță, pe ambele planuri. Vor avea negreșit un plus în viață de mici, față de cei care nu fac sport. O copilărie petrecută doar în fata calculatorului nu are cum să te formeze pentru viața de adult, să îți dezvolte calitățile și să te facă să trăiești, să simți cu adevărat ce înseamnă un succes, o înfrângere, fericirea când clădești ceva cu multa muncă și reusești. Brașovenii și generația actuală au dreptul la astfel de amintiri. Să își construiască amintirile lor pe Baza ”Olimpia”.”, afirmă Adela Diaconu.

Pe antrenoarea Felicia Stan o leagă 57 de ani de amintiri și performanțe de Baza ”Olimpia”. La 7 ani a pășit pe aceste terenuri la tenis, ca la 14 ani să fie declarată deja sportiva anului în Brașov și să participe la Roland Garros. Acolo, Ion Țiriac ce a început tenisul tot la Olimpia, a avut grijă, alături de prima sa soție, handbalista Erika Siegwart, ca Feliciei Stan să nu îi lipsească nimic de la echipament, diurnă, deplasarea la arenă. Ion Țiriac era deja un jucator important al tenisului mondial. Felicia Stan și Ion Țiriac l-au avut ca antrenor pe maestrul
emerit al sportului – Nonel Racoviță, ce a dus pe culmile performanței, mulți campioni ai României la acele vremuri. Traian Marcu, Viorel Marcu, Nuți Micu, Iosif Kerekes cel din urmă se “duela” în competiții cu Ion Țiriac și Ilie Năstase- au fost formați de Racoviță. Echipa de la Olimpia se lupta cu Dinamo și Steaua București pentru primele locuri pe țară, având rezultate de excepție an de an. Felicia Stan este de părere că “nici un lacăt să nu oprească dorința și plăcerea de a juca tenis la Olimpia”. Întrebată de ce e bine să joci tenis, îndrăgita antrenoare a declarat că “tenisul este un sport complex și frumos, care te dezvoltă armonios, din toate punctele de vedere”.

Gheorghe Văideanu – profesor de tenis, antrenor în circuitul profesionist, Președintele Asociației antrenorilor de tenis din România îl leaga amintiri mai vechi – când antrena echipa sa de suflet, Victor Ioniță (fostul antrenor al Simonei Halep), Gabriel Moraru, Andrei Mlendea, iarnă când încă se mai punea balon și performanța se putea antrena gratis. ”Acea pregătire de iarnă, continuată în aceleași condiții și vara ne-a ajutat să câștigăm prin Victor Ioniță, turneul Challenger de 25.000 $, organizat tot pe aceleași terenuri. Ce puteam să cerem mai mult de la Olimpia acelor vremuri.” Amintiri mai noi – în vara lui 2015 împreună cu colegii antrenori de la Baza Olimpia, am pus racheta în mână la 150 de copii și am antrenat peste 30 de copii în grupele de performanță. Astăzi, Olimpia este închisă, dar copii își doresc terenurile înapoi. Mă întreabă mereu Olimpia nu este o simplă bază de tenis, pe terenurile de sub poalele Tâmpei s-au scris pagini importante ale tenisului, pagini care nu trebuiesc șterse, ci adăugate altele noi mai valoroase. Să redăm Olimpia copiilor și performanței.”

Baza Olimpia – o clădire emblemă a sporturilor de vară (tenis) și de iarnă (patinaj) a funcționat fără întrerupere aproape 150 de ani. Complexul a rezistat mai bine de un secol, trecând prin naționalizări, regimuri politice, însă niciodata nu a fost închisă. Până și Ion Țiriac a învățat să joace tenis pe aceste terenuri. În prezent baza este închisă și abandonată. Rezultatele slabe de la Olimpiada de la Rio reflect și declinul puternic în care se află sportul de masă, care este baza de selecție pentru cel de performanță.

No Comments

Post A Comment